L'Institut de Qualitat Agroalimentària de les Illes Balears (IQUA) es va crear l'any 2001 mitjançant el Decret 131/2001, de 30 de novembre. L'IQUA és un òrgan administratiu sense personalitat jurídica pròpia, adscrit a la Direcció General de Medi Rural i Marí.
L'IQUA és l'encarregat de centralitzar totes les competències, a càrrec de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en matèria de la promoció i el control de la qualitat agroalimentària.
L'IQUA s'estructura en dues àrees: Àrea de Promoció de la Qualitat, a la qual correspon desenvolupar les tasques relacionades amb la promoció i millora de la qualitat, i Àrea de Control de Qualitat, a la qual correspon la verificació de la qualitat de la producció agroalimentària.
L'àrea de promoció de la qualitat té com a funcions generals les de millorar i promocionar la qualitat dels productes agraris i agroalimentaris, tant industrials com artesans.
Tot seguit es relacionen les principals funcions específiques de l'àrea de promoció:
· El disseny i la gestió de programes i accions per a la millora de la qualitat dels productes agroalimentaris.
· Redacció i tramitació de disposicions en matèria de denominacions de qualitat.
· L'organització i l'assessorament d'organismes i associacions de control de la qualitat.
· El control i l'auditoria del sistema de gestió de la qualitat dels Consells Reguladors.
· L'elaboració i el manteniment actualitzat de les dades estadístiques relacionades amb els productes amb denominació de qualitat de les Illes Balears.